Työsuojeluvaltuutettu Pasi Töytäri Kouvolasta, kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 26.9.2020 ajankohtaisesta aiheesta, koulupäivän aikana tapahtuvasta väkivallasta.

Koulu ei ole väkivaltainen

Koulukiusaamisen rinnalle nousi uusi termi, kouluväkivalta. Kyse on kuitenkin kiusaamisesta ja väkivallasta, joka vain tapahtuu koulupäivän aikana. Koulu-liitteen asettaminen näiden kahden sanan eteen ainoastaan ulkoistaa ongelman ja syyllistää kouluissa työskenteleviä. Kiistatta kouluissa kiusaaminen ja väkivalta jäävät liian vähälle huomiolle, mutta se ei johdu saamattomuudesta tai tahtotilan puutteesta.


Missään yhteiskuntamme laitoksessa ei tehdä niin paljon työtä kiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi kuin kouluissa. Koulujen syyllistäminen oppilaiden väärästä käytöksestä on kuin syyttäisi nopeusvalvontakameroita ylinopeuksista.

Kiusaaminen on väkivaltaa. Väkivaltaisen käytöksen syyt ovat oppilaan sosiaalisessa piirissä. Käytökseen voimakkaimmin vaikuttavat koti ja ystäväpiiri. Turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä kasvanut normaali lapsi ei potki eikä hakkaa muita.

Aikuinen, jos käytät väkivaltaa, myös sinun lapsesi voi käyttää väkivaltaa.

Pasi Töytäri
työsuojeluvaltuutettu, Kuusankoski, Kouvola